Deiyonizasyon Sistemleri Nedir ve Nasıl Çalışır?

Deiyonizasyon (DI), akvaryum veya hidroponik kullanım için talep üzerine yüksek oranda saflaştırılmış su üretmek için çok uygun ve uygun maliyetli bir su filtreleme işlemidir. Tanımı gereği, genellikle kısaca DI olarak adlandırılan deiyonizasyon, tüm iyonize minerallerin ve tuzların (hem organik hem de inorganik) iyon değiştirme işlemi yoluyla sudan uzaklaştırılmasıdır. Partikül olmayan su safsızlıklarının çoğu çözünmüş tuzlar olduğundan, deiyonizasyon, genellikle damıtılmış suya benzer, ancak damıtma deiyonizasyonuna kıyasla çok daha hızlı, daha az enerji yoğun ve daha uygun maliyetli olan yüksek saflıkta su üretir. Ek olarak, ihtiyaç duyulduğunda büyük miktarlarda yüksek oranda saflaştırılmış su sağlayan isteğe bağlı bir işlemdir. Deiyonizasyon, TDS’yi çıkarmak için sudaki iyonların elektrik yükünü kontrol ederek, iyon değiştirme reçineleri kullanarak sudan toplam çözünmüş katıları (TDS) çıkarır. Pozitif yüklü bir mıknatıs gibi, negatif yüklü bir mıknatısı çekecektir; DI reçineleri su olmayan iyonları çeker ve onları su iyonlarıyla değiştirerek daha saf bir su üretir.
İyon Değiştirici Reçine Nasıl Çalışır?
Deiyonizasyon işlemi, zıt yüklere sahip iki reçine kullanır – katyonik (negatif) ve anyonik (pozitif). Katyonik reçine, hidrojen iyonları ile önceden yüklenmiş negatif yüklü sülfonik asit grupları içerir. Bu reçine, sudaki pozitif yüklü iyonları (Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum vb.) Çeker ve eşdeğer miktarda hidrojen (H +) iyonu açığa çıkarır. Anyonik reçine, pozitif yüklü amonyum grupları içerir. Hidroksit iyonları ile önceden doldurulmuştur. Bu reçine, negatif yüklü iyonları (Florür, Klorür, Sülfat, vb.) Çeker ve eşdeğer miktarda hidroksit (OH-) salar. Hidrojen ve hidroksit iyonları daha sonra su oluşturmak için birleşir. (H + + OH- = HOH veya H2O.) Kullanılacak en iyi DI reçinesi, reçine tükendiğinde rengi mavi / yeşilden kehribar rengine değiştiren renk değiştiren karma yatak tipidir. Standart 10 inçlik DI filtre kartuşumuz opak olduğundan reçinenin ne zaman bittiğini ve kartuşu değiştirme zamanının geldiğini görebilirsiniz. 10 inçlik kartuş da yeniden doldurulabilir ve renk değiştiren karma yatak reçinemizi üç boyutta sunuyoruz; bu, DIY iseniz kartuşlarınızı yeniden doldurmanın daha ekonomik bir yoludur.
Ters ozmoz sisteminizde DI reçine kullanmıyorsanız kullanmalısınız. Deiyonizasyon işleminin 3 aşamalı bir RO sistemine eklenmesi, renk değiştiren karışık yataklı DI reçinesi ile doldurulmuş standart bir 10 inçlik DI filtre kartuşu kullanılarak yine kolayca yapılabilir. DI kartuş, TO sisteminin tortu ön filtresi, karbon blok kartuşu ve membrandan sonra son aşamasında kullanılır. RO sisteminizdeki son muhafazayı sökün ve kartuşu takın – bu kadar basit. 4 aşamalı bir RO sisteminde, son aşamada da aynı kartuş kullanılır. Tüm muhafazalarınızda kartuşlar takılıysa, RO sisteminizdeki membran muhafazasına takılan DI kartuşlarımızı kullanarak sisteminize kolayca DI ekleyebilirsiniz. RO Buddie sistemlerimiz için, membran muhafazasına klipslerle de takılan 21-CI Inline kartuşu kullanın. Çoğu filtreleme türünde olduğu gibi, tek bir deiyonizasyon döngüsü, besleme suyunuzdaki tüm TDS’yi ortadan kaldırmayabilir, bu nedenle DI suyunu ikinci bir DI döngüsü boyunca çalıştırmak ek arıtma sağlayacaktır. Ek DI saflaştırma için çift aşamalı teneke kutu sistemleri eklenebilir. Bunlar, dahil edilen DI kartuşlarla mevcuttur ve mevcut herhangi bir RO sistemine kolayca bağlanabilir.
Deiyonizasyon DI Ne Kadar Dayanır?
Zamanla sudaki pozitif ve negatif kirleticiler, iyon değişim reçinesindeki aktif hidrojen ve hidroksil moleküllerinin yerini alır ve reçine, kirleticileri temizleme yeteneğini kaybeder, tükenir. Bir DI filtre kartuşunun ömrü, kullanılan besleme suyunun kalitesine ve RO sistemi konfigürasyonuna göre büyük ölçüde değişebilir. RO sistemi ön filtre tortu kartuşunun, karbon blok kartuşunun veya membran kartuşunun değiştirilmesi gerekiyorsa, bunlar düzgün şekilde filtrelemiyor ve reçineyi daha hızlı tüketecek olan DI kartuşuna daha fazla TDS gönderiliyor. İşte membranınızı ve ön filtre kartuşlarınızı 12 ayda veya 3000 galonda bir değiştirmenin DI reçinenin ömrünü büyük ölçüde uzatacağını anlamak için basit bir örnek: 10 TDS su kaynağı ile 20 TDS su kaynağı karşılaştırılırken, DI reçine filtre su, 10 TDS su kaynağına kıyasla 20 TDS su kaynağı ile iki kat daha hızlı kullanılacaktır.
Son olarak, Deiyonizasyon DI filtre kartuşunuzun etkinliğini doğrulamak için her döngüden sonra RO sisteminizden gelen filtrelenmiş suyu bir TDS ölçer ile test etmek önemlidir. Diğer filtreleme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, DI reçine nispeten kısa bir ömre sahiptir ve tükendiğinde filtrelenmiş suyun TDS seviyesi hızla yükselecektir, bu nedenle filtrelenmiş suyunuzu bir TDS ölçüm cihazı kullanarak düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz.
İhtiyaçlarınıza Uygun Su Arıtma Sistemlerini Bulmak İçin Sizde Şimdi Ücretsiz Teklif Alın.